Valley Metro Light Rail obsluhuje oblasť Phoenix
Valley Metro Light Rail obsluhuje oblasť Phoenix

Video: Valley Metro Light Rail obsluhuje oblasť Phoenix

Video: Valley Metro Light Rail obsluhuje oblasť Phoenix
Video: Northwest Extension Phase II Opening 2024, Smieť
Anonim

Systém Valley Metro Rail, miestne označovaný ako ľahká železnica alebo nazývaný „Metro“, poskytuje viac ako 25 míľ verejnej dopravy do centra a centra Phoenixu, centra mesta Tempe a oblastí Arizona State University a centra mesta Mesa v Arizone. Je v prevádzke od roku 2008 a má priemernú dennú návštevnosť 50 000 ľudí za deň.

Získajte viac informácií o Valley Metro Rail o všetkom od parkovísk a pravidiel na staniciach až po tipy pre vodičov a chodcov a nákup lístkov a preukazov.

Všeobecné informácie o metre

Lightrail Phoenix
Lightrail Phoenix

Trasa Valley Metro Rail vedie pozdĺž jednej linky s 35 stanicami (ďalšie sú plánované v budúcnosti). Cesta z jedného konca na druhý trvá asi 80 minút. Vlak premáva každý deň, aj keď sa vlak zastaví na skoré ranné hodiny na malý blok času. Vlak môže jazdiť rýchlosťou až 58 míľ za hodinu. Do každého vozňa sa zmestí 66 pasažierov a 200 miest na státie. V jednom vlaku zvyčajne cestujú tri vozne súčasne.

Zoomovateľná mapa staníc

Mapa ľahkého metra Phoenix
Mapa ľahkého metra Phoenix

Interaktívna mapa staníc systému ľahkých železníc pre Phoenix, Tempe a Mesa tiež obsahuje mnoho atrakcií abody záujmu, ktoré sú v tesnej blízkosti staníc.

Interaktívna mapa hotelov

Interaktívna mapa hotelov
Interaktívna mapa hotelov

Prezrite si mapu označujúcu stanice metra Valley v mestách Phoenix, Tempe a Mesa a hotely a motely v okruhu 1/2 míle od ľahkej železnice. Táto mapa vám pomôže ľahšie si naplánovať cestu do tejto oblasti. Ak si to naplánujete, možno ani nebudete potrebovať auto na prenájom.

Cestovné za metro v údolí

Kúpte si lístok na železničnú trať Valley Metro vo Phoenixe
Kúpte si lístok na železničnú trať Valley Metro vo Phoenixe

V závislosti od typu zakúpeného preukazu platia rôzne tarify. Môžete si kúpiť jednu cestu, môžete si kúpiť jednodňovú, 15-dňovú alebo mesačnú. Každý lístok má inú cenu. Deti do 6 rokov sú zdarma. Lístky (iné ako jednocestné) sú prenosné medzi autobusom a električkou. Pre študentov, seniorov a ľudí so zdravotným postihnutím sú k dispozícii zľavnené cestovné.

Spojenie s medzinárodným letiskom Phoenix Sky Harbor

Medzinárodné letisko Sky Harbor
Medzinárodné letisko Sky Harbor

Medzinárodné letisko Phoenix Sky Harbor má bezplatný presunovač ľudí, ktorý vás pripojí k systému Valley Metro Rail. Vlak PHX Sky Train sa dostanete zo stanice ľahkej železničnej stanice 44th St/Washington do všetkých terminálov a na parkovisko East Economy na letisku.

História ľahkej železnice

Obchodná štvrť Midtown Phoenix a ľahký vlak
Obchodná štvrť Midtown Phoenix a ľahký vlak

Obyvatelia hlasovali za zvýšenie miestnych daní z obratu na výstavbu regionálneho dopravného systému v roku 2000. Výstavba ľahkej železnice sa oficiálne začala v r.2005. Ľahká železnica bola uvedená do prevádzky o tri roky neskôr. Na plánoch rozšírenia sa pracuje.

Koncept systému povrchových železníc nie je nový. Phoenix Street Railway poskytovala električkovú dopravu od roku 1887 do roku 1948. Keď sa v roku 1887 prvýkrát spustila, dopravný systém používal vozíky ťahané koňmi. V roku 1893 bol systém elektrifikovaný. V roku 1947 zničil katastrofálny požiar väčšinu vozového parku. Mesto sa rozhodlo zmodernizovať svoj dopravný systém zrušením električiek a používaním autobusov – až o 60 rokov neskôr, keď bola zriadená ľahká železnica.

Vaša bezpečnosť

Zelenobiele auto vlaku Phoenix Metro Light Rail
Zelenobiele auto vlaku Phoenix Metro Light Rail

Vlaky ľahkej železnice jazdia po ceste s automobilovou dopravou. Niektoré bežné kolízie medzi ľahkými železničnými vlakmi a ostatnými na ceste sa vyskytujú, keď autá idú na červenú alebo keď chodci nelegálne prechádzajú.

Odporúča: