Festival Guelaguetza v Oaxace
Festival Guelaguetza v Oaxace

Video: Festival Guelaguetza v Oaxace

Video: Festival Guelaguetza v Oaxace
Video: GUELAGUETZA en OAXACA 🔴 ¿QUE ES? ¿CUANDO ES? ► Estos son TODOS los EVENTOS ✅Oaxaca lo tiene TODO 2024, Apríl
Anonim
Ženy držiace ananás a tancujúce v rade počas Flor de Pina (ananásový tanec) s úsmevom
Ženy držiace ananás a tancujúce v rade počas Flor de Pina (ananásový tanec) s úsmevom

Festival Guelaguetza je oslavou, na ktorej sa stretávajú predstavitelia mnohých komunít Oaxacy a oslavujú rozmanitosť svojich tradícií a kultúr. Štát Oaxaca je domovom 16 rôznych etnolingvistických skupín a je neuveriteľne rozmanitý. V Guelaguetze sa členovia týchto skupín stretávajú vo svojom tradičnom oblečení a predvádzajú ľudové tance, ktoré sú špecifické pre ich región. Na konci tanca hodia do davu predmety, výrobky pochádzajúce z regiónu, ktorý zastupujú.

Kedy a kde to je

Festival Guelaguetza, nazývaný aj Lunes del Cerro alebo „pondelky na kopci“, sa oslavuje v Oaxaca de Juárez posledné dva júlové pondelky, okrem prípadu, keď jeden z nich pripadá na 18. júla, čo je výročie smrti Benita Juareza, v takom prípade sa to koná v nasledujúce dva pondelky.

ilustrácia festivalu Guelaguetza s faktami o ňom z článku
ilustrácia festivalu Guelaguetza s faktami o ňom z článku

Pôvod Guelaguetza:

Slovo Guelaguetza sa v zapotéckom jazyku prekladá zhruba ako „ponuka“, ale jeho význam ďaleko presahuje rámec festivalu. V tradičných oaxacanských dedinách, keď je príležitosť na oslavu, ako naprkrst, svadba alebo sviatok patróna obce, účastníci oslavy prinesú veci potrebné na oslavu: jedlo, alkoholické nápoje a pod. Ponuka každého človeka alebo „guelaguetza“umožňuje uskutočnenie večierka a stáva sa jeho súčasťou recipročnej výmeny a je jedným zo spôsobov, ako sa sociálne väzby posilňujú a udržiavajú v priebehu času.

Sviatok Guelaguetza, ako sa dnes oslavuje, je kombináciou predhispánskych osláv bohyne kukurice Centeotl a katolíckeho sviatku Panny Márie Karmelskej, ktorý pripadá na 16. júla.

Auditórium Guelaguetza
Auditórium Guelaguetza

The Guelaguetza Auditorium

Od koloniálnych čias sa na kopci Fortin v Oaxace (Cerro del Fortin) oslavuje festival Guelaguetza. V 70. rokoch 20. storočia bola špeciálne pre túto oslavu postavená špeciálna poslucháreň, hoci sa tam počas roka konajú aj iné podujatia. Auditorium Guelaguetza má kapacitu 11 000 ľudí. Jednou veľmi zvláštnou črtou tejto konštrukcie je, že je zabudovaná do kopca, takže diváci pozerajúci sa dole na pódium môžu tiež oceniť nádherný výhľad na mesto pod ním.

Centeotl

Každý rok je vybraná mladá žena z jednej z komunít v štáte Oaxaca, ktorá reprezentuje Centeotl, bohyňu kukurice. Toto nie je súťaž krásy, ale skôr súťaž o to, ktorá mladá žena najlepšie pozná tradície svojej komunity.

Účasť na festivale Guelaguetza

Každý pondelok sa konajú dve predstavenia Guelaguetzy, jedno o 10:00 a jedno o17:00 hod. Vstupenky na Guelaguetza Festival je možné zakúpiť cez Ticketmaster Mexico. Vstupenky sú na sedenie v dvoch predných častiach sály (sekcia A a B). Sedenie v sekciách C a D (zadné dve sekcie auly) je vstup zdarma. Ľudia sa zoraďujú už od skorého rána, aby sa dostali do bezplatných sekcií.

Iné slávnosti

V Oaxace sa počas dvoch týždňov festivalu Guelaguetza koná mnoho ďalších podujatí vrátane koncertov, výstav, konferencií a veľtrhu mezcal, kde môžete ochutnať rôzne druhy tohto alkoholického nápoja.

V niekoľkých dedinách neďaleko Oaxacy sa konajú aj nezávislé oslavy Guelaguetza, kde môžete byť svedkami tradičnejších slávností, ako napríklad v Cuilapane. Pozrite si fotky z oslavy Guelaguetza v Cuilapane.

Guelaguetza počas celého roka

Ak nemôžete ísť v júli, ale chceli by ste vidieť prezentáciu tancov Guelaguetza, môžete počas roka navštevovať predstavenia na niekoľkých rôznych miestach v Oaxace.

  • Reštaurácia Casa de la Cantera má večerné predstavenia Guelaguetza show.
  • Hotel Quinta Real ponúka každý piatok večer prezentáciu Guelaguetza s večerou formou bufetu.

Odporúča: